Τα Μουσεία της Σαντορίνης

Η πολιτιστική υποδομή του νησιού λαμπρύνεται από μουσεία με παγκόσμια εμβέλεια, σημεία αναφοράς σε μια ολοκληρωμένη επίσκεψη στη Σαντορίνη.

Δεσπόζει φυσικά το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, ένα από τα σπουδαιότερα προϊστορικά μουσεία της χώρας. Μέσα από μια μοντέρνα μουσειολογική προσέγγιση αναδεικνύεται η προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι και τα πλούσια ευρήματά της (χάλκινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, γύψινα εκμαγεία επίπλων, πινακίδες της Γραμμικής Α). Ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι περιδιαβαίνει στον προϊστορικό οικισμό λίγο πριν από την οριστική ερήμωσή του λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου. Επιπλέον, στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός» συναρπάζει με την πρωτοτυπία της η έκθεση σε φυσικό μέγεθος των τρισδιάστατων φωτογραφικών αναπαραγωγών των τοιχογραφιών στο Ακρωτήρι, μια σπάνια ευκαιρία για όποιον θέλει να παρατηρήσει από κοντά το σπάνιο αυτό εικονογραφικό σύνολο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά αποτυπώνει με διαύγεια και επιστημονική επάρκεια την ανθρώπινη παρουσία στο νησί από την αυγή των ιστορικών χρόνων, με την άφιξη των Δωριέων αποίκων, μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους• τη μακραίωνη ιστορία του νησιού υπογραμμίζουν οι σπουδαίες συλλογές γλυπτών και επιγραφών, καθώς και τα μοναδικά πήλινα ειδώλια και γραπτά αγγεία.

Σε υπόσκαφο κτίσμα του 1861 στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο στο Κοντοχώρι, όπου παρουσιάζονται με σεβασμό στην παράδοση χαρακτηριστικές εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού• ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών λησμονημένα επαγγέλματα, όπως του σιδερά, του τσαγκάρη, του μαραγκού, ενώ σπουδαία είναι και η έκθεση με λιθογραφίες, χειρόγραφα και παλιά βιβλία.

Στην Οία μπορεί να επισκεφτεί κανείς το εξαιρετικά ενδιαφέρον Ναυτικό Μουσείο του νησιού που φωτίζει τη συμβολή της Σαντορίνης στην ένδοξη ναυτική ιστορία της χώρας. Σε ένα υπέροχο καπετανόσπιτο του 19ου αι. φιλοξενούνται σπάνια αντικείμενα, ιδιοκτησία των μεγάλων καραβοκύρηδων (σεντούκια, ναυτικός εξοπλισμός, μακέτες και μοντέλα πλοίων), καθώς και μια καταπληκτική συλλογή χαρτών και φωτογραφιών.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναδικό στο είδος του υπόσκαφο Μουσείο Οίνου• σε μια καταπληκτική έκθεση, 8 μέτρα κάτω από τη γη, παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού στη Σαντορίνη, καθώς και η καθημερινότητα των ντόπιων αμπελουργών. Στα highlights του μουσείου το σύστημα προσωπικής ηλεκτρονικής ξενάγησης σε εννιά γλώσσες και η δοκιμή των υπέροχων τοπικών κρασιών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Πηγή: www.visitgreece.gr

Previous Post
Next Post
happy-woman-walking-on-beach-PL6FA7H.jpg

SanFair Newsletter

The latest on what’s moving world – delivered straight to your inbox